Tyska Simon Michalowicz förälskade sig i Skandinavien efter att han först korsade Hardangervidda i Norge sommartid. Han älskar att vara utomhus och älskar långa vandringar i naturen. "Turglede" och "friluftsliv" har fascinerat Simon redan från hans första besök i Norge, så han använder varje tillfälle att komma och besöka.

I maj 2013 tog Simon steget och avgick från sitt tidigare jobb, lät "vardagslivet" på hyllan och gav allt för friluftslivet i det han lade ut för sitt längsta äventyr: Norge På Langs (NPL) från Lindesnes. Under 140 dagar kom han till Nordkapp och på vägen upptäckte han den fantastiska norska naturen. Alla utmaningar en sådan vandring erbjuder övervanns och äventyret var spännande. Efter det har Simon återkommit gång på gång för att påbörja nya äventyr, och mellan turen arbetar han som webmaster och bloggare, författare och journalist.

Under vintern 2015 lät Simon ut på ett nytt krävande äventyr: vinterversionen av NPL. Krävande snö och isförhållanden gjorde vandringen till en stor utmaning. Tyvärr nåde han inte fram, men han kunde inte släppa taget om glädjen att gå hela landet på längden. Tillsammans med sin flickvän Anni kom han tillbaka 2018 och gick igen från Lindesnes till Nordkapp på sommaren.

Simon föredrar långa vandringar med stora tunga ryggsäckar, tält och primus. Att gå flera dagar eller veckor är favoriten, antingen ensam eller helst med vänner eller flickvännen Anni. Säsongen är inte så viktig; han gillar både sommar och vinter.

Simon och Anni gick "Norge på langs" sommaren 2018.
 • Finns det några speciella turer som du aldrig kommer att glömma?

Absolut. Den första resan som kommer till minnet är Norge på langs sommaren 2018 tillsammans med min kära Anni. Att vi gick hela vägen från Lindesnes till Nordkapp är förmodligen det största vi hittills har gjort tillsammans. Det var verkligen värt ansträngningen! Vi hade en underbar resa, även om det ibland var utmattande. En sådan resa är inte endast roligt hela tiden, det är hårt arbete: men att fortsätta genom utmaningar och tunga perioder, och äntligen nå målet tillsammans är den bästa upplevelsen man kan föreställa sig!

Den andra resan måste vara NPL på vintern 2015. En vän av mig, Ulrich, och jag skulle gå hela distansen på endast 90 dagar! Från början var hela resan en kamp. Förhållandena i fjällen var dåliga och vi lät för stor börda på våra axlar i hopp om att nå fram i tid. När vädret inte heller var på våran sida, var vi tvungna att ge oss efter 800 kilometer. Även om vi inte nått hela vägen var det en viktig upplevelse för mig. Jag tog med mig många lärdomar från denna vandringen! Naturen har alltid det sista ordet, och man kan inte förvänta sig att alla planer fungerar.

Även i dåliga förhållanden kan naturen vara fantastisk att uppleva.
Norge På Langs - Vinteren 2015.
Den fantastiska känslan av att vara på äventyr!

Jag måste också nämna Narvikfjellet i 2017. Bara att få uppleva dessa fantastiske fjällen i vackra høstfarger var något av det finaste jag varit med om. Det blev en bra mix av stuga och tält. Det var en glädja att få uppleva detta, med god mat och även bättre morgonkaffe. Natur og vandringsglädje som jag älskar det.

Morgonkaffen är ett viktigt del av upplevelsen.
Tunga ryggsäckar är något som hör med till vandringen.
 • Har du några roliga historier att beretta?  

Det blir ju många roliga historier när man vandrar mycket. Till eksempel när vi var i Jotunheimen för att visa en av våra tyska vänner hur det är att vandra i Norge. Vi gick till Olavsbu för att sova där och sen sku vi vidare til Gjendebu och Fjällfilmfestivalen på Gjendesheim. Våran kompis var väldigt imponerat över våra tunga ryggsäckar och det lite svåra terrenget.

När vi kom in på stugan satte vi oss ned i vardagsrummet och hälsade på två tyska män som läste e-böcker. Våran kompis sa plötsligt "Simon, det är nästan inte att tro att du gick Norge på längden med en så tung ryggsäck i 140 dagar!" De två männen så upp, lite förvånade. Det visade sig seg nämligen att dem båda satt och läste min bok om min första NPL-vandring. Det var en otrolig rolig överraskning! 

Tillsammans nådde Anni och Simon sitt mål!
 • Var är ditt stoltaste ögonblick? 

Uten tvekan att nå Nordkapp andra gången. Vilket ögonblick! Tillsammans med min flickvän, Anni, har vi nått målet vi hade arbetat så länge för.

 • Har du några ambitioner för dem kommande åren?  

"Bucket listen" är jättelång och det er många idéer och platsar jag jättegärna skulle vilja besöka. En lång vinterresa är absolut på toppen av listan just nu! Spitsbergen på långs är en av mina stora drömmar, men också att följa hela Nordkalottruten på vintern. 

För dem kommande åren är faktiskt min allra största plan att komma närmare Norge och norsk natur. Det innebär att flytta till Norge och finna ett jobb där. Innan den tid, försöker jag åka så mycket som möjligt till Skandinavien för att upptäcka och utforska områden vi gick förbi på NPL-vandringarna: Eksempelvis Børgefjell och Finnmark. Det är fortfarande så mycket att upptäcka och jag ser verkligen fram emot att spendera mera tid i dessa områden!

 • Vad är ditt besta outdoortips eller -tricks? 

Mitt bästa tricks är utan tvekan att njuta av det du håller på med. Det handlar inte så mycket om dem största, längsta eller coolaste äventyren, men hellre om att ha en jättegod upplevelse. 

Sitt inte hemma i soffan och prata om dem stora planerna, kom dig hellre ut på en vandring. Ingen kan uppleva naturens glädjer vid att sitta hemma. Öppna dörren, ta första steget och kom dig ut. Det är så simpelt!

För att uppleva naturen måste man gå ut.
Ingen får uppleva detta från soffan, säger Simon.

Ekta ALFA-fan

 • Varför väljer du ALFA? 

Det första jag upptäckte med ALFA var hur bra den passade min fot. Kombinerad med innovative material och en lång historia, är ALFA mitt absoluta första val. Jag har provat många olika skor på mina långa vandringar, men ALFA erbjuder den bästa komforten och passformen till mina fötter. 

När jag ser vilka andra som använder ALFA, förstår jag att mitt val har varit rätt. Det är ingen tvekan kring att många litar på ALFAs kvalité och design.  

 • Har du något favoritprodukt från ALFA?

Definitivt Orre A/P/S GTX! För mig är kombinationen av låg vikt och stabilitet perfekt. Ytsålan ger gott grepp även på vått berg, och microfibermaterialet torkar snabbt. 

Jag använde den i flera månader på långvandring och passformen var perfekt. Inga stora skavsår! Komforten är som i en löpsko, men den ger samtidigt riktig bra support i tuffare terräng.

Simon håller tummen upp för vandringen och Orre A/P/S GTX!

10 snabba med Simon...

 • DryTech turmat eller hamburgare?  

DryTech med Pulled Pork Barbecue-smak

 • Läderskor eller textilskor? 

Textil

 • Sova länge eller stå upp tidigt? 

Stå upp tidigt

 • Nordpolen eller Ekvatorn? 

Nordpolen

 • En bra bok eller film?

Bra bok

 • Lofoten eller Jotunheimen? 

Jotunheimen

 • Telt eller öppen himmel?

Telt

 • En lång expedition, eller många korta vandringar? 

En lång expedition

 • Vandra ensam eller tillsammans med någon?  

Tillsammans med någon

 • Facebook eller Instagram?

Instagram

Följ med på Simons äventyr? Här hittar du Simon på Instagram

Simon föredrar telt när han ska sova utomhus.
Print blogginnlegg her