Så här fotograferar du norrskenet!

Så här fotograferar du norrskenet!

Den senaste tiden har himlen många gånger visat sig som bäst. Norrskenet färgar den annars mörka himlen och sätter pricken över i:et till ett annars vackert landskap. Norrskenet har genom åren varit ett bedårande fotomotiv, men hur fångar man egentligen upplevelsen på ett sätt som återskapar den vackra atmosfären?

Undrar du hur norrskenet uppstår?

DET SPEKTAKULÄRA AURORA BOREALIS

Aurora borealis, polarljus eller norrsken. Norrskenet har varit avgudats i många tusen år. Den fascinerande ljusshowen har sysselsatt konstnärer, forskare, berättare och inte minst fotografer under lång tid. Kanske inte så konstigt – för när norrskenet dyker upp på himlen blir det en nästan magisk atmosfär i naturen.

SÅ HUR FÅNGAR MAN DET MED KAMERAN?

Här är några tips och tricks som fungerar för mig!

Norrskensobservatoriet i Haldde är den perfekta platsen för att njuta av norrsken. Se min videoblogg från Haldde här.

PÅ RÄTT PLATS PÅ RÄTT TID

Om du vill få inspirerande bilder av den färgglada himlen måste du självklart vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Om du befinner dig i områden med många ljuskällor, som i en stad, blir det svårt att upptäcka norrsken, och lika svårt att ta en bild på det. Att promenera i öppen natur, långt från gatubelysning, är därför fördelaktigt.

Norrsken förekommer oftast under senhösten, vintern och tidig vår. Jag har själv sett norrsken på många södra platser i Norge, men sannolikheten är absolut störst i Nordnorge. När du använder en app kan du få besked när det är hög solstormsaktivitet och om vädret är torrt med klar himmel är chansen stor att se norrsken.


Min kamera under stjärnfotografering. Foto: Bjørn Tore Moen

RÄTT FOTOUTRUSTNING OCH RÄTT INSTÄLLNINGAR

Många försöker ta bilder av norrsken med telefonen, vilket ofta visar sig vara svårt. Vill du få bra bilder på norrskenet är det en stor fördel att ha fotoutrustning som gör att du kan ha kontroll över inställningarna. Med en SLR-kamera eller en systemkamera kommer du långt. Jag brukar använda vidvinkel (typ 16mm fullformat) för att fånga så mycket av norrskenet som möjligt på bild och sätta kameran på ett stativ. Av inställningar bör du kunna ställa in bländare, slutartid och ISO-värde.

Jag tar ingen detaljerad introduktion till fotoinställningar i detta blogginlägg, utan förklarar de tre inställningarna fullständigt.

  • Bländaren avgör hur mycket ljus som släpps in genom linsen.
  • Slutartiden avgör hur länge sensorn utsätts för ljus.
  • ISO-värdet avgör hur känslig sensorn är för ljuset som släpps in.

    Tillsammans avgör dessa tre faktorer exponeringen av bilden.
Att öka ISO-värdet gör bilden ljusare, men också mer kornig. Du vill därför hålla denna siffra relativt låg. Hur högt du kan justera ISO utan att se brus beror på kameran, men att ställa in den på 500 kan vara en början. Jag håller bländartalet lågt för att släppa in mycket ljus i ett annars mörkt landskap. Låg bländare skapar mindre skärpedjup, så bländaren måste justeras om du vill ha både skarp för- och bakgrund. Jag brukar hålla bländaren på F4 och sedan justera slutartiden för att få rätt exponering. Vad jag sätter slutaren på varierar mycket beroende på ljuset i naturen. Jag försöker kanske om 10 sekunder först, och justerar upp eller ner beroende på om bilden är mörk eller ljus.

Sedan är det bara att prova tills du hittar den perfekta kombinationen av ISO, bländare och slutartid.

 


Varma kläder är en fördel när man tar en bild av norrsken.

Själv använder jag väldigt ofta en självutlösare på en resa och använder den för att fota mig själv i vacker natur.

TÅLAMOD OCH VARMA KLÄDER

Precis som stjärnbilder är det tidskrävande att ta norrskensbilder. Exponeringarna är långa och det är väldigt sällan jag är nöjd med den första. Varje norrsken varar vanligtvis från en till två minuter och jag gillar att stå och vänta på nästa ljusshow när norrskenet slocknar. Det kan bli några kalla minuter och det gäller att ha bra, varma kläder för att hålla värmen. För mig har armhävningar blivit en bra pausaktivitet för att hålla värmen under fotografering.

 

Vinterfriluftslivet i Nordnorge erbjuder många fina stunder. Med ett tält som hem upptäcker jag snabbt norrskenet när det slingrar sig över himlen. Jag kan stå i många timmar där ute i mörkret. Med en kamera som redskap och norrskenet som motiv tar det lång tid innan jag blir uttråkad och drar in i det varma tältet.

Ha en bra resa ut och lycka till med norrskensfotograferingen!


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.